Sider

søndag 3. mars 2013

Glutenfritt no-kneadbread


 I forbindelse med bakedilla mi fikk jeg det for meg at jeg skulle teste nokneadbreadmetoden på glutenfritt brød siden jeg har noen kjente som har behov for det og som jeg gjerne ville forsøke å glede med en brødsmak. Den som har behov for spesialkost på grunn av allergier og intoleranser i familien kan aldri bli bortskjemt, de bruker minst dobbelt så mye tid og krefter på mat som andre. Enten ved å frekventere butikker stirrende på ingredienslisten eller ved å bake og kokkelere selv. Det er ikke en veldig praktisk hverdag, men man blir jo vant og da går det på gammel vane. De uinnvidde vet ikke hvor enkelt det er å plukke med seg et brød i brødhylla på butikken uten å være bekymret for at det skal føre til sykdom på grunn av dårlig og feil merking.

Slik lager Nattens dronning glutenfritt eltefritt brød:
  • 4 deciliter lunkent vann
  • 1 spiseskje fiberhusk
  • 30 gram sesamfrø
Dette lar jeg stå i 10 minutter slik at det sveller til en seig masse.

Deretter tilsetter jeg
  • 1 spiseskje sirup
  • 2 spiseskjeer olivenolje
Bland det tørre
  • 370 gram Finax grov mel (Hvis du dropper sesamfrø kan du ta 400 gram Finax grov)
  • 1 teskje tørrgjær
  • 2 teskjeer Santa Maria brødkrydder (anis, fennikel, karve)
  • 1,5 teskje salt 

Rør sammen med bakenden av ei tresleiv slik at det blir ei litt tykk røre. Blir det for tørt sper du på med litt mer vann. Sett på lokk som det er et luftehull i og la stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Slipp ut luft innimellom.

Når deigen er litt boblete i konsistensen er den klar til å formes. Jeg brukte bare slikkepotten og formet et brød på et bakepapir. Det kan også formes i ei oljet stekepanne som gjør det lettere å helle brødet over i den glovarme forma når den tid kommer.


La stå en halvtimes tid mens du varmer opp ovnen og forma til 250 grader. Forma kan for eksempel være pyrexform, jerngryte eller schlemmertopf, det viktige er at den har lokk og tåler sterk varme. Schlemmertopfen må i tilfelle bløtlegges i 10 minutter før oppstart. Sett forma inn i ovnen når du skrur den på slik at den varmes sakte opp.

Når ovnen og forma er klar tar du den ut, strør litt Finax eller glutenfrie havregryn i bunnen og heller oppi brødet. Rist litt på forma slik at det legger seg fint til. På grunn av den høye varmen dannes fort ei stekeskorpe som gjør at brødet ikke fester seg fast på forma. Deretter inn i ovnen med lokket på. Inne i gryta dannes nå damp som gjør at brødet blir saftig; så ikke bli så nysgjerrig at du løfter på lokket og titter underveis!

Stek med lokket på i 30 minutter på 250 grader.
Skru varmen ned til 200 grader og ta av lokket.
Stek videre i 15 minutter.
Ta ut og avkjøl på rist.

Oppbevares i et klede eller papirpose for å bevare den sprø skorpen.

Varier med nøtter, tørket frukt, ulike frø, honning istedenfor sirup etc.

Lykke til!




2 kommentarer:

Tove sa...

Så flott å ha ei kreativ venninne som omsorgsfullt deler sine gode bakeideer :-) Dette skal jeg prøve!

Nattens dronning sa...

Lykke til kjære venn!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...