Slik lager Nattens dronning glutenfritt eltefritt brød:
- 4 deciliter lunkent vann
- 1 spiseskje fiberhusk
- 30 gram sesamfrø
Deretter tilsetter jeg
- 1 spiseskje sirup
- 2 spiseskjeer olivenolje
- 370 gram Finax grov mel (Hvis du dropper sesamfrø kan du ta 400 gram Finax grov)
- 1 teskje tørrgjær
- 2 teskjeer Santa Maria brødkrydder (anis, fennikel, karve)
- 1,5 teskje salt
Rør sammen med bakenden av ei tresleiv slik at det blir ei litt tykk røre. Blir det for tørt sper du på med litt mer vann. Sett på lokk som det er et luftehull i og la stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Slipp ut luft innimellom.
Når deigen er litt boblete i konsistensen er den klar til å formes. Jeg brukte bare slikkepotten og formet et brød på et bakepapir. Det kan også formes i ei oljet stekepanne som gjør det lettere å helle brødet over i den glovarme forma når den tid kommer.
La stå en halvtimes tid mens du varmer opp ovnen og forma til 250 grader. Forma kan for eksempel være pyrexform, jerngryte eller schlemmertopf, det viktige er at den har lokk og tåler sterk varme. Schlemmertopfen må i tilfelle bløtlegges i 10 minutter før oppstart. Sett forma inn i ovnen når du skrur den på slik at den varmes sakte opp.
Når ovnen og forma er klar tar du den ut, strør litt Finax eller glutenfrie havregryn i bunnen og heller oppi brødet. Rist litt på forma slik at det legger seg fint til. På grunn av den høye varmen dannes fort ei stekeskorpe som gjør at brødet ikke fester seg fast på forma. Deretter inn i ovnen med lokket på. Inne i gryta dannes nå damp som gjør at brødet blir saftig; så ikke bli så nysgjerrig at du løfter på lokket og titter underveis!
Stek med lokket på i 30 minutter på 250 grader.
Skru varmen ned til 200 grader og ta av lokket.
Stek videre i 15 minutter.
Ta ut og avkjøl på rist.
Oppbevares i et klede eller papirpose for å bevare den sprø skorpen.
Varier med nøtter, tørket frukt, ulike frø, honning istedenfor sirup etc.
Lykke til!

2 kommentarer:
Så flott å ha ei kreativ venninne som omsorgsfullt deler sine gode bakeideer :-) Dette skal jeg prøve!
Lykke til kjære venn!
Legg inn en kommentar