Sider

torsdag 12. desember 2013

Nattens dronning og karamellfabrikken

Ja nå har vi det trivelig dere; alle mødre kjører på med vasking, baking, julegavehandling, juleavslutninger og fantastiske Facebookoppdateringer.  Tradisjonen tro synes Nattens dronning at hun har svært god tid til jul inntil Facebook minner henne på alt hun burde gjort. Tradisjonen tro kjøper hun inn alt hun trenger av smør, sukker og sirup til å bake julekaker. Tradisjonen tro baker hun de aller lettvindteste colakakene og bestiller fetbrød hos den lokale bakeren. Tradisjonen tro tenker hun at hun skal prøve å lage noe hjemmelaget å gi bort til jul.

Der startet jakten på noe hjemmelaget som ikke koster verken muskelkraft eller hjernekapasitet. Nattens dronning har jo funnet seg et lite knippe av slike ting hun kan holde på med. Tidligere i høst fant hun for eksempel ut at songraut var tingen; 10 liter melk - hvile røre hvile røre hvile røre i 5-6 timer. Hun streifet også tanken på å koke gubb til jul men et vagt minne om friskere år med hjemmelagde fløtekarameller til avgjorde saken. Parkert på en orgelkrakk ved stekeovnen gikk det nesten lekende lett å få kokt disse karamellene på en brøkdel av tiden songrauten brukte. Dessuten er de mange ganger så gode!


Og så skjer det som lett kan skje; Nattens dronning blir overivrig i tjenesten. I løpet av karamellkokingen oppstår en tanke om at man må kunne lage noe som er godt i stedet for alle disse småkakene som ingen i huset spiser. Nattens dronning er en lakriselsker av rang og i fjor kjøpte hun seg anisolje for å lage sjokoladetrøfler med lakrissmak. Overraskende nok rakk hun ikke dette før jul og 1.nyttårsdag fant hun det for godt å teste sjokoladetrøfler med chilismak for å glede sin venn hjertevarmeren som er så glad i sterke smaker. Det var bare det at hun rullet dem i kanel og chilipulver...... det ble faktisk litt i overkant sterkt og siden sjokoladetrøfler heller ikke er favorittgodteriet så strandet forsøket der.  

Lakriskaramell derimot; det var nesten så Nattens dronning ikke fikk fred før hun fikk testet ut om det var mulig å lage det. Og hvorfor ikke lage to kjeler karamell når man først måtte holde kroppen i sittende stilling såpass lenge? Joda, jerngryta og LaCreusetten ble atter fylt med smør, fløte, sukker, vaniljesukker og sirup. Mot slutten av koketiden ble den ene karamellgryta tilsatt mange dæsjer anisolje pluss sukkerkulør til fargen ble passe. Det skulle vise seg at den siste dæsjen anisolje ble noe i største laget så det anbefales å stoppe sånn ca ved 3 teskjeer. Utstrakt prøvesmaking bedøvde fullstendig smaksløkene og til slutt var det umulig å vite om den sorte gryte inneholdt lakrissmakende masse eller søppel.
Lakriskaramell og fløtekaramell
 
Skrytelaup som Nattens dronning liker å være når hun først har løftet på kroppen publiserte hun bilde av både brun og svart karamell på facebook før kvelden var omme totalt uvitende om dette smakte godt eller ikke. Nok en gang viser det seg at folk lar seg lure av bilder; det vanket kommentar med "vann i munnen" og det dukket opp hittil uidentifiserte lakriselskere med ønske om oppskrift. Spenningen var derfor stor da Nattens dronning skulle smake på det svarte forsøket i dag. Det smakte ikke Kick. Ikke lakrisbåt. Ei heller Panda. Husker dere Toffo? Lakris-Toffo? Nei - det var ikke langt unna den smaken, kullsvart og seig var den også. Så til den som synes Lakris-Toffo er godt: Kok fløtekarameller - tilsett 2-3 teskjeer anisolje og noen spruter sukkerkulør mot slutten. Enklere kan det ikke bli. Nattens dronning kan ikke fatte at hun ikke har tenkt på dette tidligere.

På en 30 år gamle papirlapp med oppskrift  på fløtekarameller står følgende:
Brun 1,5 spiseskje smør
Ha i
5 dl fløte
3 dl sukker
1 ss vaniljesukker
1,5 deciliter sirup
Kok.
Klar ferdig pakk inn!
 

Forresten; det er fint at dere lakrispikene kan koke lakriskaramellene selv for det blir ingen hjemmelagde karamellgaver herfra. Disse skal Nattens dronning tygge på selv. Hele lange jula. Kun avbrutt av det daglige SPA i badekaret og kanskje en middag iblant.

Og til Nattens dronning sin gode venninne i Målselv: Karamelltrikset er at du må ta en karamellprøve eller ti mot slutten av kokingen. Ha litt karamellmasse på ei teskje som du avkjøler i et glass kaldt vann. Så seig som den blir da kan du regne med at den blir når den er avkjølt. Er du skikkelig avansert bruker du sukkertermometer men det er helt unødvendig. Kok ca 45 minutter i jerngryta, sånn at du ser bunnen når du drar tresleiva. Håper vi møtes på nattklubb i løpet av jula!


Til alle andre venner og de Nattens dronning ikke kjenner som vil lage karamell og lakris: Dypp aldri fingeren nedi for å smake - den vil ikke bli lik seg etterpå. Massen måler rundt 120-130 grader.Lykke til!PS I dag har karamellfabrikken hatt hvilepause, men Nattens dronning ser ikke bort fra at det kan oppstå sterke behov for å lage noe Kick-lignende hvis det fører til at det skaper god grunn til å overse andre presserende førjulsoppgaver som ikke frister like mye.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...