Sider

lørdag 17. desember 2011

Sju slag til jul

Nattens dronning har vokst opp i en familie der tradisjonene har stått sterkt. Hun lyver ikke når hun sier at det vanket mye mer enn sju slag vakre bakkels til jul. Det var goro, vannbakkels, testokker, colakaker, sirupssnipper, mandelflarn, kokosmakroner, mandelmakroner, skruller, peppernøtter, fetbrød, havrekjeks, havremarvkjeks, tjukklefse, tynnlefse, smultring og you name it.

Nattens dronning har arvet lysten men sannsynligvis ikke evnene til å få til disse gamle kunster. Oppskriftene har hun, det står ikke på det. Som med alt annet Nattens dronning har for seg så hender det ofte at hun fordyper seg i oppskriften og koser seg med den så lenge at det aldri blir noe håndfast resultat. Men så slår hun til da! Tror hun!

På Facebook dukket følgende statusoppdatering opp: "Havremarvkjeksa i boks"; og du verden sånn en plutselig nostalgisk lyst som dukket opp i det litt for adventsstille hjem. På tross av at hun har bestilt seg det nødvendigste til jul hos den lokale bakeren (les førti fetbrød) bestemte hun seg for at havremarvkjeks ville hun ha.

Utfordring/dag nr 1: Finne den riktige oppskriften i mammas kokebøker - medførte en hel dag i lenestolen med kaffe og mammas kjøkken-notater fra den tiden de gikk på husmorskole før de ble dugende kvinnfolk.

Utfordring/dag nr 2: Finne havremarv i butikken. Hvilket hun ikke fant og måtte bruke hjelpemiddel "ring en venn" hvorpå hun endelig fant i løs vekt hos den lokale bakeren. (Ja allerede da burde hun tenkt på at han også kunne tatt seg av havremarvkjeksbakingen.)

Utfordring/dag nr 3: Legge i bløtt de stenharde havremarvene. Dette var kanskje det eneste som gikk lett.

Utfordring/dag nr 4: Lage deigen. Dette gikk nesten lett. Nattens dronning smeltet smøret i stedet for å smuldre det i melet og endte opp med å bake en firedobbel høykarbodeig med 2 store kringler, en loff og innbakte pølser til resultat. Ufrivillig men koslig. Heldigvis skulle havremarvdeigen stå over natta

Utfordring/dag nr 5:  Bake ut kjeksene. Dette skulle være selveste stasdagen. Trodde hun. Endelig skulle den komme til nytte kjeksutstikkeren hun kjøpte seg for minst 10 år siden.

Nattens dronning hadde sett for seg fulle bokser med hjemmebakte havremarvkjeks som kunne deles ut til noen få utvalgte venner hun vet setter pris på en slik gave.

Det ferdige resultatet byr på totalt åtte kjeks hvis vi regner opp alle som er litt runde å se til. Det blir ca to kjeks i hver boks. I snitt. Minus smaksprøven jeg nettopp spiste. Da er vi nede på litt over ett kjeks i hver boks. Det er nesten litt lite å gi bort tenker Nattens dronning og beholder alle selv.
 Regner hun med "kunstverkene" har hun til mange gode morgenstunder i badekaret i julen...

Nattens dronning har ikke husmorskolen. Ikke et helgakurs engang. Hun burde tatt seg tid til å se og lære hos sin kjære mor før det ble for sent. Hun burde også skjønt tidligere at det ligger enormt mye pes bak et vakkert tynt bakkels. Hun burde latt være å le inni seg av mammas gamle tanter som var selveste dommerpanelet når de kom til kaffebordet.

Men så er det så fint at det er mulig å bli reddet av en ekspert. Rune baker har tatt frem bestemor Helgas fetbrødoppskrift og Nattens dronning skal sannelig slå et slag for at han også kan selge havremarvkjeks.

"Ingen kan alt - alle kan noe!" tenker Nattens dronning mens hun koker videre på kjøttkokingen til middag. Det fine med den er at den lager seg selv mens husmora sitter stille og venter. Er det noe denne husmora kan så er det å sitte stille.
 Kjøttkoking smaker heldigvis mye bedre enn det ser ut til...

Til de som har litt mer fart i ræva kan jeg gi dere havremarvkjeksoppskriften her: 
500 gram havremarv legges i bløt i 1/2 liter melk over natta
600 gram hvetemel
400 gr temperert smør smuldres i melet
180 gram sukker
1 1/2 teskje hjortetakksalt
Bland alt og la gjerne den ferdige deigen stå over enda ei natt:-D
Kna evt inn mer mel før deigen kjevles ut og runde kjeks stikkes ut med et melkeglass.
Stekes på 180 grader C i ca 12 min. (Evt 160 grader C varmluft.)
Husk god tid og julemusikk!

Så kom dag nr 7 / sånn ca en uke senere: Etter å ha fått seg en hviledag og noen tips og råd fra venner og bekjente på Facebook satte Nattens dronning i gang et nytt forsøk - for hun hadde jo selvfølgelig deig til gode.

Tips nr 1: Bruk mammas melkeglass til å stikke ut
Tips nr 2: Ha god tid
Tips nr 3: Sett på den gamle juleplata med Kenny Rogers og Dolly Parton

 Vips - Nattens dronning ble lykkelig igjen. Og to gode venner har fått seg en bitteliten boks havremarvkjeks.

Resten skal hun gosse seg med selv mens hun funderer på hva det er som gjør at et bakkels eller sju har så stor innvirkning på en kvinnes egenverdi?

Fortsatt god førjulstid!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tenk at du er tilbake!!!!!! Hadde gitt helt opp, derfor har jeg ikke sjekket tilstanden på år og dag. Før NÅ!!! Og der VAR DU!!! Herlig! Og godt nytt år til deg og dine! Klem fra AG:

Nattens dronning sa...

Takk for det AG. Nattens dronning kommer og går visst akkurat som det passer seg... Jammen ikke verst at hun fremdeles har noen som titter innom:-) KLÆM!

Inger sa...

Så arti å les om bakinga di. Du høres ut som en skikkelig gledesspreder :))

Mona Kolberg sa...

Hei. Har du en oppskrift å dele på testokker? Jeg er på leting for ei vennine, men finner ikke den noen plass.
Da hadde du reddet jula��
monakristinkolberg@hotmail.com

Nattens dronning sa...

Takk Inger, nå er julestyret i gang igjen. Galgenhumor er min beste venn hoho. Lurer på om jeg skal redde jula for monakristinkolberg i år 😂 Oppskriften skal komme etter helgen. Hilsen nattens dronning.

Mona Kolberg sa...

Åh nå ble jeg glad��

Nattens dronning sa...

Det har vel vært etter helgen en stund nå Mona Kolberg, men nå er oppskriften her;-) God jul!! http://nattensdronning.blogspot.no/2015/12/kokeboka.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...