Sider

onsdag 6. mars 2013

Chikkelakke chikkelakke hjembakt brød!


Nattens dronning føler for å oppdatere litt fra hjemmefronten, man må jo huske å dele den minste glede med alle man kjenner og ikke kjenner. To uker er gått siden Nattens dronning ble rammet av nokneadbread-dilla.

Dette har skjedd:
  • Mer enn 20 kilo forbrukt mel og langt flere innkjøpt
  • Flere kilo økt kroppsvekt grunnet utstrakt prøvesmaking
  • To nye kokebøker i hylla og minst en ny på ønskelista - man må jo ha Schakendas bok også!
  • Nye " brødvenner" på Instagram som inspirerer med sin mest fantastiske brødbakst
  • To nye glass med kjæledyr som skal mates- de bor i egne akvarium merket "grov" og "fin" i kjøleskapet

Nokneadbread klart for jerngryta

Det startet med Nokneadbread type finbrød/loff for litt over to uker siden mens Nattens dronning lekte Artisan på LAN. At prosjektet var vellykket fra første stund var absolutt ikke noe minus.












Fra det første finbrødet ble bakt har det kontinuerlig vært en boks med fin gjærdeig i kjøleskapet klar til bruk. Nattens dronning har lekt "one dough fits all" og testet ut både ostebrød, ciabatta, loff og pizza av samme deigen. Såpass lettvindt var det at halvstekte rundstykker i vakuum nok ikke kommer inn i skapet her på en stund.











Linklutene fra en gammel tante kom til nytte!
Deretter ble det testet ulike varianter av grove brød bakt på samme måte. Med sammalt hvete, sammalt rug, havregryn, solsikkefrø, sesamfrø, valnøtter og you name it. Alt med mer eller mindre hell. Rugbrødene ble delvis rå inni og det var da det fremtvang seg et behov for å lage seg sin egen surdeig på grunn av at den etter sigende skulle være flinkere til å heve rugbrødene enn gjær er.












Surdeig ble satt i glass og svinget og matet akkurat som Martin Johansson hadde beskrevet i den nyervervede boken "Enklere brød". Mens de nye kjæledyra ble stelt med på aller beste måte fortsatte brødtestingen. Nattens dronning fant ut at hun kanskje kunne forsøke å følge en oppskrift til punkt og prikke...
Hjartans goda rugbrød

Hjartans goda rugbrød




Første seriøse forsøk fra boken ble "Hjartans goda" - et brød med skåldet rug som hadde stått over natten. Jada, da skal det visst holde seg lenger og bli veldig saftig. Om det holder seg godt vet vi foreløpig ikke noe om fordi Nattens dronning og dronningbarna spiser ett brød per måltid. Altså måtte man slå til med en større deig av samme sort; tre nye Hjartans goda neste dag. Det sa seg selv at man måtte slutte å bake ett og ett brød i jerngryta. Nå ble det to og to på glovarm stekeplate og isbiter i ovnen. Det fungerte nesten like godt. Se godt på mønsteret på skorpene... der har man fremdeles en del å lære..
Enda flere "Hjartans goda"
Nattens dronning har nå til og med bakt sine aller første brød på surdeig; ett fint Levainbrød og et litt grovere Pariserbrød. Begge fra boken "Enklare brød" av Martin Johansson som Nattens dronning snublet over på mammutsalg. Brødene ble så flate at man kunne bite over bunn og topp-skorpen samtidig med en barnekjeve. Det var såvidt plass til ei halv skive hestepølse på.

De første flate surdeigbrødene...
Pariserbrød og Levainbrød type flat

Men Nattens dronning gir ikke opp. Når hun sitter i lenestolen store deler av dagen kan hun ha godt av å reise seg for å brette en brøddeig en gang i timen; brøddeigen fikk rollen som legeme-trimmer slik kopimaskinen fungerte mens Nattens dronning var i full fyk som kontorrotte.  Dagen etter var det ny runde med Levain og Pariser i plastboksene. Dagen gikk med absolutt nødvendig mandagshvile avløst av bretting av deig en gang i timen. Utpå ettermiddagen fikk hun lønn som fortjent - brødene hadde faktisk hevet seg denne gangen!
Ny dag nytt forsøk på surdeigbrød...

Hvor glad er det egentlig lov å bli for så lite? Riktignok hadde Nattens dronning spedd på med litt gjær i det lyseste brødet (ja: det var bare fordi Martin hadde skrevet det i boka) men det var ingen tvil om at den hjemmelagde surdeigen som ble påstartet for en uke siden fungerer som hevemiddel.

Levainbrød og Pariserbrød i dobbel høyde ;-)
Men så var gleden kortvarig. Ved kveldsmaten kunne dronningbarna informere om at de nå er VELDIG lei nybakte brød. Så i dag har Nattens dronning vært i butikken og kjøpt et tørt kjøpbrød til dem. Selv skal hun kose seg med det gode rugbrødet! Ikke det at Nattens dronning har den store forkjærligheten for rugbrød og smaken av surdeig, men når man er stolt og glad over at man har fått til å lære seg noe nytt her i verden - da smaker det meste fortreffelig!

For ikke å snakke om hvor sunt det er med ren mat uten E-er og annet rart. Surdeigbrød skal til og med ha meget god innvirkning på blodsukkeret og næringsopptaket. Ja da går det opp i opp, for de to siste ukene mens Nattens dronning har brukt sine ytterst få krefter på å flytte stadig nye deiger mellom kjøleskap og ovn har det blitt litt enkle middager. Ja; som for eksempel Grandis, Toro pannekaker på 123 og pølse i lompe!

Så nå er Nattens dronning fornøyd. Spenningen er over, hun har lært seg å bake gode brød og det kan også den lokale bakeren. Da er det bare å rykke tilbake til start. Mon tro hva som blir den nye idèen for å holde motet oppe hos en Nattens dronning med arbeidslyst som ikke står i stil til helsa. Bare en ting kan garanteres; det blir ikke cupcakes!

Men om noen skulle trenge en artig hobby som ikke krever all verdens forbruk av energi og krefter anbefales absolutt brødbakst. Trege brød uten elting. Men pass opp - det kan bli for mange hjemmebakte brød!!

Chikkelakke chikkelakke - VI VIL HA KNEIPP! VI VIL HA KNEIPP!




4 kommentarer:

Anonym sa...

Utakk er fremdeles verdens lønn. Jeg hadde en raptus av brødbakedilla en gang da mine sjønne små var sånn ca ti-elleve. En dag så eldstemann på meg med sine vakre brune øyne, og spurte om vi ikke snart skulle ha "årnschle brød att". Akk ja....
AG.

Anonym sa...

...ellers hender det jeg har et anfall fremdeles. Men jeg går alldeles ikke så grundig til verks som Dronningen. Jeg kjøper et par poser solsikkebrødmel/grovbrødmel...eller det som står nærmest i hylla på Avdemsbua. Slenger oppi litt rosiner og honning og tørka aprikoser, og vips har jeg saftig godt "hjemmebakt" etter inspirasjon fra baker'n i Lom! (Har du vært der, forresten? Sulten melder seg et par hundre meter fra bakeridøra! Og hvis du likevel planlegger en utflukt til Ottadalen : VIANVANG!!!! Ett av de stedene en MÅ oppleve før en dør!)AG

Nattens dronning sa...

Trivelig AG! Jeg har ikke vært hos bakeren i Lom nei, men lest mange av oppskriftene hans ;-) Ellers må det vel snart planlegges en tur både til den ene og den andre dalen. Alt for lenge siden sist jeg traff deg.

Anonym sa...

Kjempeforslag!!!!!
Velkommen når som helst!
AG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...