Sider

mandag 26. november 2012

Heklet trekk til kaffelatte-glass


Koppvarmer til kaffe latte glass
Nattens dronning gikk lei av å hekle lykter og måtte rett og slett ha litt avveksling. Dessuten er hun ei ekte kaffekjerring... så da ble det prosjekt koppvarmere;-)

Dette trekket til kaffe-glass er for sarte hender som ikke vil brenne seg eller det kan fungere som koppvarmer. Eller sikkert mest for de som bare vil pynte glassene/koppene litt! Garn og farge kan varieres etter sesong.

Du trenger kaffeglass; for eksempel IKEA sine), heklenål nr 4 og grovt ullgarn (jeg har brukt Trysil sportsgarn fra Europris, ett nøste rakk akkurat til 3 trekk.)


Forkortelser: Luftmaske (lm) , fastmaske (fm), stav (st), kjedemaske (kjm)
Første stav i hver omgang byttes alltid ut med tre luftmasker. Siste maske i hver omgang festes til første stav med en kjedemaske.
Gjenta fra * til * så mange ganger som angitt.


1.omgang:
Hekle 48 lm som settes i ring med kjm. Hekle *1 st, 1 lm* rundt hele ringen - hopp over en lm i ringen  mellom hver stav. Du skal ende med 24 "ruter" rundt.


2.omgang:
Hekle vifter i hver tredje rute rundt hele ringen.
En vifte består av to staver + to luftmasker (luftmaskebue) + to staver.
På "heklespråket": *2 st, 2 lm, 2 st* gjenta totalt 8 ganger. Avslutt med kjm mot 1.st i 1.vifte i ringen.
Det blir 8 vifter rundt. Sjekk nå at omkretsen stemmer med glasset du skal bruke trekket på. Det må sitte litt  stramt så glasset ikke glir gjennom. Fjern eller legg til 6 m  / 3 ruter for hver vifte hvis du skal endre størrelsen.

3.- 10.omgang:
Start med 1 kjm i 2.stav i første vifte for å komme deg opp til første luftmaskebue. Hekle så en vifte i hver av luftmaskebuene og avslutt med kjm i første vifte.

Fest trådene - skjenk deg en kopp kaffe latte eller te!
Koppvarmere heklet av vifter 

LYKKE TIL!

Hvis du bruker oppskriften setter jeg stor pris på om du legger igjen en kommentar om hvordan det gikk:-)

Kaffeglasset kan sikkert også brukes til heklet lykt

lørdag 24. november 2012

Heklet lykt

Oppskrift på heklet lykt etter ønske fra medlem av www.sykroken.net

Du trenger ett (evt mange) tomt rødbeter/sylteagurkglass, heklenål nr 4 (fungerer helt sikkert med andre tall også) og litt ullgarn i ønsket farge.

Forkortelser: Luftmaske (lm) , fastmaske (fm), stav (st), kjedemaske (kjm)
Første stav i hver omgang byttes alltid ut med tre luftmasker. Siste maske i hver omgang festes til første stav med en kjedemaske.
Gjenta fra * til * så mange ganger som angitt.

1.omgang:
4 lm settes i ring med 1 kjm
Hekle i ringen  *2 st , 1 lm*   6 ganger

2.omgang:
*2 st, 1 lm, 1 st, 1 lm*     6 ganger

3.omgang:
*2 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm*     6 ganger

4.omgang:
*2 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm *   6 ganger

Du er nå ferdig med bunnen som ser ut som en 6-kant. 2 staver hekles rett over 2 staver og enkle staver hekles i hullene imellom 2-stavene.

5. til 14.omgang hekles slik: 
* 1 st, 1 lm*  til runden er ferdig. Stavene hekles i en i hvert av hullene og en over 2-stavene. Det blir 30 hull per runde. Etter 10 slike omganger skal du ha kommet ca dit glasset smalner. Se an antallet.

Dersom du ønsker vifter i toppen av lykta i stedet for staver; velg omgang 15-17 som beskrevet nederst.
15.omgang:
*2 st, 1 lm* 15 ganger  - denne runden blir fin å feste evt bånd i.
Stavene hekles to og to i annethvert hull i forrige omgang. Se bilde.

16. og 17.omgang:
Staver hele runden. *2 staver i første hullet og 1 stav over 2-stavene*  rundt hele første stavrunde. Neste runde stav over stav.  Bruk om ønskelig kontrastfarge på disse omgangene.







Alternativ hvis du ønsker vifter i toppen av lykta: 
15.omgang:
Oppskriften med heklede vifter bygger på lykt nr 2 fra venstre. 
*2 st, 2 lm, 2 st i første hull. Dette danner en vifte med luftmaskebue i midten. Hopp over to hull og gjenta.
16. omgang som gjentas så mange ganger du trenger oppover:
Start gjerne med en kjedemaske på stav nr 2 i 15.omgang for å komme deg opp til luftmaskebuen.
*2 st, 2 lm, 2 st i luftmaskebuen, gjentas i alle luftmaskebuene rundt.





Oppskriften kan enkelt tilpasses andre størrelser på glass. Er glasset mindre tar du en runde mindre i bunnen, er det større tar du en runde mer. Resten justerer seg selv siden det er 6 sektorer i bunnen. Antall ruter der viftene starter bør være delelig på 3 for å få jevn fordeling rundt.

Nattens dronnings arbeidsstue..
Ellers går det garantert fint å hekle slike lykter etter smak og behag på slump. Heklingen blir tøyelig og det skal mye til at den ikke passer. Hvis du bruker oppskriften setter jeg stor pris på om du legger igjen en kommentar om hvordan det gikk:-)

LYKKE TIL!

PS: Jeg står på ingen måte ansvarlig for sikkerheten når det gjelder disse lyktene;-)  Min hjertevarmer elektrikeren minnet meg om smeltepunktet for garnet... men man går vel uansett ikke fra et brennende lys!

Lenestol-livet AS

Hei hå!!

Nattens dronning vurderer å bytte tittel til Tornerose! Hun sover seg gjennom dager og måneder mens lite skjer. Denne høsten ble viet forskningen. Nei - ikke som forsker; men som prøvekanin eller forskningsobjekt om man synes det lyder bedre. Egentlig synes hun de burde brukt mer bynære personer til forskningsobjekt, men man må jo stille når det endelig forskes litt på de to bokstavene Nattens dronning fikk påskrevet for ett år siden.

Store deler av dagene tilbringes i hvileposisjon hvilket fordrer at man har noe å "gjøre" som ikke krever konsentrasjon. Det lokale bibliotek har gjort en stor innsats i å servere lesestoff av enkel sort, men så kom Nattens dronning på at hun kunne trekke et syltetøyglass med hekling og gi en lykt til bursdag eller lignende. Planen var å lage et par stykker.....

Glimt fra livet i en lenestol:

Stuebordet 1:
Alt det nødvendige på plass; Bibliotekbok, syvende sans, kaffekopp, sybøker, hekling...




Stuebordet 2:
Det tok litt av..... strengt tatt et dårlig tegn siden heklingen er nødhjelp for lenestolpasienter... men ny sybok av Trine Solheim er på plass. Å neida - tanken om å komme i farta med symaskinen har ikke sluppet!

Antallet bare øker, men når først så ille er at man ligger og hekler om dagene så er det da hyggelig at en og annen synes lyktene ble søte og ønsker seg oppskrift.

Nattens dronning tenkte først bare å ta en "Skappel" og gi dere denne håndskrevne kladden opp ned.... harddisken min er så full at jeg får ikke redigert den :-D


Men underveis på X antall lykter har jeg endret litt på oppskriften for å få bunnen flatere og tallene til å gå opp i ruter og vifter, derfor kommer en bedre versjon i eget innlegg ganske fort her: http://nattensdronning.blogspot.no/2012/11/oppskrift-pa-heklet-lykt.html.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...